Norsk forvaltningsspråk: Bedre eller verre enn sitt rykte?


Sted: Auditoriet i R5, Regjeringskvartalet
Tid: 3. april kl. 17:00

I 2009 startet en omfattende offentlig satsning på å gjøre språket i staten klarere. Ti år senere er Norge et foregangsland og inntar en internasjonal lederrolle på dette feltet. Men har vi fått det til her på berget? Vet vi hva som skal til? Finnes det grenser for hvor lettfattelig forvaltningsspråket kan og bør være? Og er det egentlig mulig å forene innbyggernes behov for kortfattet, klar informasjon og forvaltningens behov for å skrive presist og utfyllende?

Seksjonssjef Margrethe Kvarenes leder Språkrådets arbeid med språk i skole og offentlig forvaltning. Hun har i mange år vært en sentral person i det statlige klarspråkarbeidet og er nylig valgt til president i den internasjonale organisasjonen Plain Language Association International (PLAIN), som fremmer klart språk i alle verdenshjørner. Kvarenes har tidligere arbeidet i Utenriksdepartementet og som mellomleder ved EFTA-sekretariatet i Brussel og har utstrakt erfaring fra nasjonale og internasjonale styrer og råd.

Ellen Hov Aanæs, seksjonssjef i NAV, og Johan Tønnesson, professor ved Universitetet i Oslo, holder forberedte kommentarer.

Aanæs er seksjonssjef for Samhandlingsseksjonen i Kommunikasjonsavdelingen i Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV). Hun er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo og har jobbet med klarspråk i staten i mange år, både i Moderniseringsdepartementet, Difi, Landbruksdirektoratet og nå i NAV. Aanæs sitter i Språkrådets fagråd for forvaltning og skole.

Tønnesson er professor i retorikk og språklig kommunikasjon ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.LHan arbeider med forskning, undervisning og formidling om sakprosa - både forlagsutgitt, litterær sakprosa og funksjonell sakprosa - fra stortingsmeldinger via aviser til stillingsannonser.

Påmelding skjer på epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen innen tirsdag 2. april. Arrangementet avsluttes som vanlig med sosial samling med pizza. Det bes presisert hvis påmeldingen også gjelder den sosiale samlingen.

alt