Vårprogram 2025

Hoffsjef Olav Heian-Engdal om Det kongelige hoff
Onsdag 26.mars kl.17:00
Påmelding her.
Det kongelige hoff bistår Kongefamilien i deres virke. Hoffet sørger også for drift og forvaltning av Slottet og de andre kongelige eiendommene og eiendelene. Hoffets ansatte bistår de kongelige både offisielt og privat. Hoffet er ikke en del av statsforvaltningen som sådan, og står i en særstilling i relasjon til regjeringen og departementene.
Til årets årsmøteforedrag kommer hoffsjef Olav Heian-Engdal for å snakke om Det kongelige hoff, om rollen som hoffsjef og om hvordan det er å drive en mellomstor offentlig finansiert virksomhet i 2025.

Klarer staten å beholde de flinke ansatte?
Torsdag 23.januar kl.17:00-18:30
Vi lever i en tid der stadig flere bytter jobb oftere. Staten er en attraktiv arbeidsplass, men sliter likevel med å rekruttere og beholde flinke ansatte, noe som er avgjørende for å løse viktige samfunnsoppdrag. Dette er noen av de funn som Oslo Economics omtaler i sin rapport «Attraktive arbeidsplasser i staten», utarbeidet på oppdrag av Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, se
Hvem slutter, hvorfor slutter de og hvordan skal vi beholde dem?
Spørsmålet er satt på spissen i boken «De flinkeste slutter» av André Mundal.
Her stiller han seg kritisk til om Utenriksdepartementet og andre statlige virksomheter klarer å beholde de flinkeste, og viser til egne erfaringer.
Forsvaret utpeker seg som en av de største statlige arbeidsplassene, og har et svært viktig samfunnsoppdrag.
Norge vil satse betydelig på Forsvaret fremover, og øke antall vernepliktige og ansatte for å skape økt kampkraft. Med økte bevilgninger kommer økte forventninger til effekten av den historiske satsningen på Forsvaret.
Hvilket handlingsrom har staten og hvilke konkrete grep tar de største arbeidsgiverne for å rekruttere, utvikle og beholde de flinke ansatte?
Vi har invitert forsvarssjef Eirik Kristoffersen og statens personaldirektør Gisle Norheim til å belyse disse spørsmålene.

Hvordan vurdere risiko når sikkerhet er målet?
Torsdag 27.februar kl.16:30-18:00
Påmelding her
Samfunnet er midt i en større omveltning for å sikre oss bedre i en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Dette handler ikke bare om våpen og forsvar, men også om sikring av kritiske infrastrukturer og bygninger (som regjeringskvartalet) mot både fysiske og digitale angrep. Men hvordan tilnærme seg en slik utfordring? I en verden hvor ‘alt henger sammen med alt’ – hvordan velge ut hva som skal sikres, mot hvilke trusler, og med hvilket sikringsnivå? En ofte brukt tilnærming, som også sikkerhetsloven krever, er at det gjennomføres risikoanalyser for å planlegge sikkerhet. Men da blir spørsmålet – hvordan resonnerer eksperter og beslutningstagere når de analyserer risiko?
Anne Heyerdahl har skrevet doktorgrad om en debatt mellom risiko- og sikkerhetseksperter om hva som er riktig tilnærming til risikoanalyser på sikringsområdet, det vil si når risikoen kommer fra tilsiktede handlinger, slik som krig, spionasje eller terror. Diskusjonen mellom ekspertene blir et mikrokosmos for å studere dilemmaer og spenninger mellom ulike hensyn når sikkerhet og sikring er målet. En viktig avveining er forholdet mellom kostnader og sikkerhet. Kanskje blir vi litt klokere på hvorfor sikringstiltak – inkludert regjeringskvartalet – koster så mye?
Anne Heyerdahl er utredningsleder i Samfunnssikkerhetsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. Innlegget holdes som uavhengig forsker og ikke som ansatt i departementet. Anne tok doktorgrad i sosiologi ved Universitetet i Oslo i 2023 og er statsviter fra Universitetet i Bergen. Hun har tidligere arbeidet i Riksrevisjonen, Finansdepartementet og som universitetslektor.
Tidligere departementsråd i justis- og beredskapsdepartementet Tor Saglie vil holde en forberedt kommentar.